Камен темељац за зграду Палате правде у Новом Саду

Камен темељац за зграду Палате правде у Новом Саду

Министарка правде Маја Поповић, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре и градоначелник града Новог Сада Милош Вучевић положили су данас камен темељац за зграду Палате правде у којој ће бити смештена кривична одељења Основног и Вишег суда у Новом Саду, као и Основно и Више јавно тужилаштво у Новом Саду.

Реч је о важном инфраструктурном пројекту, чија ће реализација унапредити услове рада правосудних органа и грађанима знатно олакшати приступ правди.

Изградња новог, модерног и енергетски ефикасног објекта финансирана је средствима Европске уније у вредности од преко 13 милиона евра, док ће трошкове његовог опремања сносити Министарство правде Републике Србије.

Том приликом, министарка правде Маја Поповић рекла је да владавина права представља значајан циљ у европском интеграционом процесу, те да је од изузетне важности да судије, тужиоци, као и запослени у правосудним органима, имају добре услове рада.

„Драго ми је што имамо прилику да још једном будемо сведоци активности које Министарство правде спроводи у циљу унапређења рада нашег правосуђа, уз подршку партнера из Делегације Европске уније у Републици Србији и града Новог Сада“, изјацила је министарка.

„Владавина права добија нов дом у Новом Саду. Изградња Палате правде пружиће не само кохерентно радно место за судове и тужилаштва већ ће такође повећати ефикасност пружања услуга. Ефикаснија и делотворнија правда од стране независног правосуђа је камен темељац владавине права“, поручио је амбасадор Жиофре.

,,Нова зграда пројектована је у складу са највишим европским стандардима и олакшаће приступ особама са инвалидитетом и обезбедити бољу заштиту сведоцима и жртвама кривичних дела“, додао је Жиофре, поздрављајући напоре Владе Републике Србије и Министарства правде предузете у циљу оснаживања владавине права и јачања независности правосуђа путем уставних амандмана.

Градоначелник Вучевић истакао је да је Нови Сад на овакав пројекат чекао годинама и захвалио се ЕУ која је, у оквиру програма ИПА 2017, обезбедила средства за његову реализацију, те подсетио да је пројекат коригован ради очувања зелених површина и најавио да ће град Нови Сад  очувати постојећа и засадити одрасла стабла у циљу унапређења животне средине.

 Председник Апелационог суда у Новом Саду Дарко Тадић истакао је да ће изградња новог објекта решити значајне просторне проблеме правосудних органа у Новом Саду и унапредити услове рада носилаца правосудних функција.

Свечаном полагању камена темељца присуствовали су и шеф Кабинета министарке правде Маријана Савић Симић, помоћници министарке Горан Џафић и Бранислав Стојановић, као и саветник у Министарству правде Саша Гегић.

 

Image
Image
Image