Kamen temeljac za zgradu Palate pravde u Novom Sadu

Kamen temeljac za zgradu Palate pravde u Novom Sadu

Ministarka pravde Maja Popović, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i gradonačelnik grada Novog Sada Miloš Vučević položili su danas kamen temeljac za zgradu Palate pravde u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Reč je o važnom infrastrukturnom projektu, čija će realizacija unaprediti uslove rada pravosudnih organa i građanima znatno olakšati pristup pravdi.

Izgradnja novog, modernog i energetski efikasnog objekta finansirana je sredstvima Evropske unije u vrednosti od preko 13 miliona evra, dok će troškove njegovog opremanja snositi Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Tom prilikom, ministarka pravde Maja Popović rekla je da vladavina prava predstavlja značajan cilj u evropskom integracionom procesu, te da je od izuzetne važnosti da sudije, tužioci, kao i zaposleni u pravosudnim organima, imaju dobre uslove rada.

„Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i grada Novog Sada“, izjacila je ministarka.

„Vladavina prava dobija nov dom u Novom Sadu. Izgradnja Palate pravde pružiće ne samo koherentno radno mesto za sudove i tužilaštva već će takođe povećati efikasnost pružanja usluga. Efikasnija i delotvornija pravda od strane nezavisnog pravosuđa je kamen temeljac vladavine prava“, poručio je ambasador Žiofre.

,,Nova zgrada projektovana je u skladu sa najvišim evropskim standardima i olakšaće pristup osobama sa invaliditetom i obezbediti bolju zaštitu svedocima i žrtvama krivičnih dela“, dodao je Žiofre, pozdravljajući napore Vlade Republike Srbije i Ministarstva pravde preduzete u cilju osnaživanja vladavine prava i jačanja nezavisnosti pravosuđa putem ustavnih amandmana.

Gradonačelnik Vučević istakao je da je Novi Sad na ovakav projekat čekao godinama i zahvalio se EU koja je, u okviru programa IPA 2017, obezbedila sredstva za njegovu realizaciju, te podsetio da je projekat korigovan radi očuvanja zelenih površina i najavio da će grad Novi Sad  očuvati postojeća i zasaditi odrasla stabla u cilju unapređenja životne sredine.

 Predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Darko Tadić istakao je da će izgradnja novog objekta rešiti značajne prostorne probleme pravosudnih organa u Novom Sadu i unaprediti uslove rada nosilaca pravosudnih funkcija.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su i šef Kabineta ministarke pravde Marijana Savić Simić, pomoćnici ministarke Goran Džafić i Branislav Stojanović, kao i savetnik u Ministarstvu pravde Saša Gegić.

 

Image
Image
Image